Skip to content

Incassomaatregelen opschorten met VISH

Interview van Anneke Nunn, Communicatieadviseur NVVK met Marleen Vorster, Operationeel manager OnView:

30 gemeenten krijgen simpel toegang tot VISH

Binnenkort biedt OnView via haar software voor het schuldhulpverleningsproces de mogelijkheid om simpel te koppelen met de Verwijsindex Schuldhulpverlening (VISH). Daardoor kunnen 30 nieuwe gemeenten VISH inzetten voor het bereiken van snelle schuldenrust.

Met de Verwijsindex Schuldhulpverlening (VISH) kunnen gemeenten aan deurwaarders doorgeven dat iemand schuldhulp krijgt. De NVVK en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders hebben afgesproken dat deurwaarders na zo’n seintje hun opdrachtgevers adviseren incassomaatregelen op te schorten. Softwareleverancier OnView maakt nu ook in hun systemen de koppeling met VISH mogelijk. Dertig gemeenten gebruiken OnView, waardoor zij nu allemaal simpel kunnen registreren in VISH.

Snel op te zetten

‘OnView is een webapp die op ons eigen datacentrum draait en niet bij de gemeenten zelf’, vertelt operationeel manager Marleen Vorster. ‘Dat zorgt ervoor dat we de VISH-koppeling snel konden opzetten. De testfase met SNG, de eigenaar van VISH, is afgerond en nu zijn de gemeenten die willen aansluiten bezig met de benodigde documenten voor aansluiting en zijn ze hun aansluitcode bij VISH aan het opvragen. Zodra we die hebben, kunnen we de inrichting gaan doen.’

Marleen Vorster

Er zijn 30 gemeenten die met OnView werken. Die hebben straks allemaal makkelijk toegang tot VISH. Vorster heeft gemerkt dat gemeenten soms niet weten waar ze moeten beginnen met de aansluiting op VISH. Maar als ze contact opnemen met SNG, de beheerder van VISH, krijgen ze een intakegesprek waarin alle stappen worden uitgelegd. ‘Eenmaal aangesloten hebben gemeenten geen omkijken meer naar de koppeling. Wij bouwen monitoring in om te controleren of het allemaal goed loopt.’

Weinig moeite, groot effect

Vorster vindt dat de koppeling met VISH relatief eenvoudig te realiseren is, ook omdat er maar weinig informatie doorgegeven hoeft te worden: alleen het gegeven dat iemand in een schuldregeling zit. Krijgt iemand geen schuldhulp meer, dan zit die er in de volgende levering van gegevens niet meer bij. Vorster verwacht dat gemeenten met VISH vooral beslagleggingen te kunnen voorkomen.

Wil je meer weten over hoe VISH werkt en hoe je er met je systeem op kunt aansluiten? Bekijk de pagina over VISH in de kennisbank of neem contact op met SNG: 088 – 638 93 00 of mail@sng.nl.

Dit interview is mede mogelijk gemaakt door branchevereniging NVVK.
SNG bedenkt en ontwikkelt effectieve oplossingen voor complexe informatiseringsvraagstukken van maatschappelijke aard.
Voor meer informatie ga naar SNG.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top